logo

50/2, Masih Garh,

Sukhdev Vihar Road,

New Delhi-110025

Phone:+91-9810486770

Q. 1. Does HOMEOPATHY act slowly?

ANS. 1: The notion “Homoeopathy acts slowly?” or ” HOMEOPATHY takes long time to show results.” is baseless. In acute illnesses if remedy is selected accurately, its effect is amazing. In chronic illnesses, time taken is relative to the duration of illness.

Back to top

Q. 2. Why a detailed history is needed for homeopathic treatment?

ANS. 2: Long interviews/Detailed history have their use, as in Homeopathy we need to go into your personal history, by considering your immediate sufferings, your past illnesses, your hereditary tendencies and family history, your emotional status as a whole – during illness and otherwise, your likes and dislikes in food, drink, temperature, weather etc and many more things to select an appropriate remedy to stimulate your immune system as a whole to make you disease- free totally.

Back to top

Q. 3. I am not having any specific disease. Can I take homeopathic treatment for increasing my immunity level?

ANS.3: If you are healthy why do you want medication? I understand it is the human nature to improve upon the existing condition. If we can demarcate any such parameter by which it can be substantiated that your immunity level has increased, yes, homoeopathy has the potential to do so.

Back to top

Q. 4. My disease is not yet diagnosed. Can homeopathy help me?

ANS. 4: Homoeopathic treatment is based on symptom similarity and is not fully dependent on diagnosis. It can possibly cure you of the impending disease, which is yet to be fully developed by building the immunity as a whole i.e. nipping the evil in the bud.

Back to top

Q. 5. Is homeopathy a placebo treatment?

ANS. 5: Use it and find out for yourself.

Back to top

Q. 6. How much time one should give for treatment of chronic and long-standing problems?

ANS. 6: There is no thumb rule to know the duration of treatment required. A minimum period of three to six month is generally enough to feel perceptible difference though the complete restoration may depend on many diverse factors like chronicity of complaints, multiplicity of complaints, severity of complaints, recurrence of complaints, past history, family history, age and individual’s response to the treatment, continued physical, mental and psychological stresses etc.

Back to top

Q. 7. I am scared to take homeopathic treatment as I have heard it aggravates the existing conditions initially. Is it really so?

ANS. 7. First of all it is not mandatory to have homeopathic aggravation in all the patients. It depends on the sensitivity of the patients. Even if it happens, it is generally of a very transitory nature and is a good symptom to mark the beginning of the improvement.

Back to top

Q. 8. What do you mean by holistic medicine? Is homeopathy a holistic system of medicine?

ANS. 8: The term ‘Holistic’ was coined by General Smuts, putting forward the theory of Holism – the fundamental principle of the universe is the creation of wholes i.e. complete and self contained systems from atom and the cell by evolution of the most complex forms of life and mind. The system of treatment that takes into consideration the mind-body entity as a whole, can be put under the Holistic Medicine. As homeopathy goes into your deep study, by considering your immediate sufferings, your past illnesses, your hereditary tendencies and family history, your emotional status as a whole – during illness and otherwise, your likes and dislikes in food, drink, temperature, weather etc. and many more things to select an appropriate remedy to stimulate your immune system as a whole to make you disease- free totally, in a HOLISTIC WAY.

Back to top

Q. 9. What does CONSTITUTIONAL HOMEOPATHIC TREATMENT mean?

ANS. 9: Homeopathy treats ” MAN IN DISEASE NOT DISEASES IN MAN”. As HOMEOPATHY goes into your deep study, by considering your immediate sufferings, your past illnesses, your hereditary tendencies and family history, your emotional status as a whole – during illness and otherwise, your reactions and behavior while under stress your likes and dislikes in food, drink, temperature, weather etc. and many more things which comprise the constitution of the individual to select an appropriate remedy to stimulate immune system as a whole.

Back to top

Q. 10. When homeopathy is based on symptom matching, then what is the need of Lab-investigations ? (Like blood test, x-ray, ultrasound , CT scan, MRI etc)

ANS. 10: Lab investigations are needed initially for disease diagnosis to understand the gravity of the illness to know prognosis of the illness, to know the course of the illness, to evaluate the correctness of the treatment by retesting when clinical relief exists.

Back to top

Q. 11. Do homeopathic medicines contain steroids?

ANS. 11: Medicines can be checked at any reputed laboratory to rule out the possibility.

Back to top

Q. 12. Why eliminations and discharges are given so much of importance?

ANS. 12: As health is a state of natural balance, eliminations and discharges are the means by which this balance is maintained.

Back to top

Q. 13. Are the homeopathic medicines really effective in acute conditions?

ANS. 13: You will be surprised to know that homeopathy gained its popularity only because of its ability to show better results in acute conditions and epidemics and history bears its testimony.

Back to top

Q. 14. Can HOMEOPATHY help in treating addictions like smoking, alcohol, and drug abuse?

ANS. 14: YES! Homeopathy can help in treating addictions
By modifying the craving
By treating withdrawal symptoms
By boosting the self-confidence through CONSTITUTIONAL HOMEOPATHIC TREATMENT.

Back to top

Q. 15. Can HOMEOPATHY help loose or gain weight?

ANS. 15: Yes! HOMEOPATHY REGULARISES….. It can make someone loose or gain weight who would not normally do so.

Back to top

Q. 16. Can you cure me of piles?

ANS. 16: Homeopathy treats MAN IN DISEASE, RATHER THAN DISEASE IN MAN. Homeopathy acts together with body’s natural reactions and stimulates the defense mechanism(immunity) which helps in eradicating the diseases. As the immunity level goes up, disease phenomenon as a whole goes down. Improvements can be experienced in different percentages in one/all illnesses.

Back to top

Q. 17. Can you cure me of sleeplessness?

ANS. 17: Homeopathy treats MAN IN DISEASE, RATHER THAN DISEASE IN MAN. Homeopathy acts together with body’s natural reactions and stimulates the defense mechanism(immunity) which helps in eradicating the diseases. As the immunity level goes up, disease phenomenon as a whole goes down. Improvements can be experienced in different percentages in one/all illnesses.

Back to top

Q. 18. Can you cure me of indigestion?

ANS. 18: Homeopathy treats MAN IN DISEASE, RATHER THAN DISEASE IN MAN. Homeopathy acts together with body’s natural reactions and stimulates the defense mechanism(immunity) which helps in eradicating the diseases. As the immunity level goes up, disease phenomenon as a whole goes down. Improvements can be experienced in different percentages in one/all illnesses.

Back to top

Q. 19. Can you cure me of my varied problems like high blood pressure, acidity and arthritis simultaneously or should I go for one disease at a time?

ANS. 19: Homeopathy treats MAN IN DISEASE, RATHER THAN DISEASE IN MAN. Homeopathy acts together with body’s natural reactions and stimulates the defense mechanism(immunity) which helps in eradicating the diseases. As the immunity level goes up, disease phenomenon as a whole goes down. Improvements can be experienced in different percentages in one/all illnesses.

Back to top

Q. 20. Every time my son takes a cold drink or ice cream, his throat gets affected. Will he ever be able to take these things without getting his throat affected?

ANS. 20: Avoiding these things and conditions is good but it is LIVING ON ADJUSTMENTS. Ideally with the homoeopathic treatment, your immune status should reach a level where the things and conditions affecting you adversely should not be able to affect you anymore. Only then we can call it a cure. AND YES, that possibility does exist in Homoeopathy though it is a gradual affair and needs perseverance.

Back to top

Q. 21. Milk always gives me indigestion and I have stopped taking it though I like it very much. What should I do?

ANS. 21: Avoiding these things and conditions is good but it is LIVING ON ADJUSTMENTS. Ideally with the homoeopathic treatment, your immune status should reach a level where the things and conditions affecting you adversely should not be able to affect you anymore. Only then we can call it a cure. AND YES, that possibility does exist in Homoeopathy though it is a gradual affair and needs perseverance.

Back to top

Q. 22. Dust exposures, strong smells, pollution etc always make me sick (sneezing/breathing problems). Can Homoeopathy relieve me?

ANS. 22: Avoiding these things and conditions is good but it is LIVING ON ADJUSTMENTS. Ideally with the homoeopathic treatment, your immune status should reach a level where the things and conditions affecting you adversely should not be able to affect you anymore. Only then we can call it a cure. AND YES, that possibility does exist in Homoeopathy though it is a gradual affair and needs perseverance.

Back to top

Q. 23. I am suffering from diabetes, hypertension and depression and taking allopathic medicines regularly. Do I have to stop the allopathic medicines to start homoeopathic treatment?

ANS. 23: When you are on long term/continued allopathic treatment, sudden withdrawal or stoppage can cause severe rebound phenomenon in some cases. That is why this handing over and taking over from one kind of treatment to another has to be monitored very delicately. As the signs of improvement start to show, gradual reduction of the regular medication is advisable.

Back to top

Q. 24. I am regularly taking eltroxin for my thyroid problem and my doctor says to continue lifelong. What can homoeopathy do?

ANS. 24: When you are on long term/continued allopathic treatment, sudden withdrawal or stoppage can cause severe rebound phenomenon in some cases. That is why this handing over and taking over from one kind of treatment to another has to be monitored very delicately. As the signs of improvement start to show, gradual reduction of the regular medication is advisable.

Back to top

Q. 25. I am an asthmatic and taking allopathic medicines and puffs off and on only during my attacks. Do I have to stop them altogether to take homoeopathic treatment?

ANS. 25: Initially you can continue using them on ‘as and when required basis”. As you go along with the homoeopathic treatment and your immunity starts building up, the requirement of those medicines will gradually go down till you no longer need them anymore

Back to top

Q. 26. Painkillers are something I cannot do without during my migraine attacks. And they don’t suit me either. Do you have some substitute in homoeopathy?

ANS. 26: Initially you can continue using them on ‘as and when required basis”. As you go along with the homoeopathic treatment and your immunity starts building up, the requirement of those medicines will gradually go down till you no longer need them anymore.

Back to top

Q. 27. I am a diabetic. Will homoeopathic medicines not add on to my sugar load as they are made up of sugar?

ANS. 27: As homoeopathy is known for its smallness of doses, the tiny sugar pills taken daily do not make much difference because the sugar intake in daily diet is much higher than a few sugar pills.

Back to top

Q. 28. I am a diabetic. Should I take all the dietary precaution while under homoeopathic treatment?

ANS. 28: Yes, you must follow your diet chart as per the diabetic diet.

Back to top

Q. 29. Is there a cure for heart problem?

ANS. 29: It depends upon the kind of the heart problem, the time given for homoeopathic treatment and the availability of parameters for assessment of improvement.

Back to top

Q. 30. Can Homoeopathy help me in my sex-related problems?

ANS. 30: Sexual functions are like any other biological functions of the body. Homoeopathy deals with these problems like any other by taking into account the MIND_BODY ENTITY as a whole.

Back to top

Q. 31. Does homoeopathy have any role in female problems like dysmenorrhoea, menstrual irregularities, pre menstrual tension, leucorrhoea, menopausal problems etc?

ANS. 31: Of course. Female problems are not any different from other bodily problems. Rather homoeopathy has proved itself to be very efficient in dealing these problems.

Back to top

Q. 32. Can homoeopathy help me in my sterility problem?

ANS. 32: Sterility has male and female component. Proper investigation of both the partners is necessary beforehand to decide which one needs treatment. And homoeopathy can help both to facilitate pregnancy.

Back to top

Q. 33. Can homoeopathy help in cancer?

ANS. 33: All of us are continually forming cells that are potentially cancerous, but our immune system acts as a scavenger that nips these abnormal cells in the bud before they can become cancerous. And since constitutional homoeopathic treatment is known to enhance the immune system of the person, the role of homoeopathy in cancer can’t be denied.

Back to top

Q. 34. Can homoeopathy help in AIDS?

ANS. 34: The very name AIDS suggests that immunity of the individual is deficient. As everyone knows that constitutional homoeopathic treatment increases the immunity level, the role of homoeopathy is unquestionable and homoeopathic research workers are already doing a lot of research work.

Back to top

Q. 35. How and why is homoeopathy better than surgery in kidney stones?

ANS. 35: Stone formation is just a bye-product of abnormal biochemical functions and only removal of stones is not enough. In bilateral, multiple and recurrent stones, surgical intervention has little to offer in the long run. Surgery is only useful when stone is very large and is causing kidney damage.

Back to top

Q. 36. Can homeopathy help me in Gall bladder stones? Can surgery be avoided?

ANS. 36: As stone formation is just a bye-product of abnormal biochemical functions of the liver, reversal to healthier biochemical functioning not only improves the digestion but stones do get dissolved gradually.

Back to top

Q. 37. Is the menace of TB / MDR-TB curable by homeopathy?

ANS. 37: Yes, Very much. “Homoeopathy is not only effective in treating the fresh cases of pulmonary tuberculosis but equally effective in treating the Drug resistant cases or patients with advanced pulmonary lesions. When I go through the case histories of my treated TB patients, I find homoeopathy a curative mode of treatment, even in terminal stages of the disease”. Dr. K. K. Goyal Project consultant And member scientific committee Govt. Of India, Agra.

Back to top

Q. 38. What is the scope of hernia getting cured under homeopathic treatment?

ANS. 38: Early detection of Hernia and relatively not too advanced stands a fair chance of improving. Strangulated hernia in itself is a medical emergency, which requires surgery immediately.

Back to top

Q. 39. Is there anything like concentration and memory enhancer in homeopathy?

ANS. 39: Memory and concentration have been seen to be improving as a part of constitutional homeopathic treatment.

Back to top

Q. 40. Can homeopathy offer some help in cases of mental retardation?

ANS. 40: Prolonged constitutional homeopathic treatment and thorough assessment by experts before treatment and continual monitoring during treatment it stands a fair chance of improvement.

Back to top

Q. 41. Can I undergo surgery or dental procedure during homoeopathic treatment?

ANS. 41: If the need is pressing enough. Moreover you can suspend homoeopathic treatment for the time being.

Back to top

Q. 42. Can HOMOEOPATHY be mixed with other therapies?

ANS. 42: YES! In certain cases.

Back to top

Q. 43. What should I do if some acute emergency comes while I am under constitutional Homoeopathic treatment?

ANS. 43: It is best dealt with on a case to case basis.

Back to top

Main menu